Kelpiet ja bortsu

Kelpiet ja bortsu
Meidän jengi

sunnuntai 23. lokakuuta 2016

Vuoden viimeinen kokeilu

Eilen oltiin Brixin kanssa Rotweilereiden järjestämässä hakukokeessa. Koe ole lähiseudulla, joten päätös kokeeseen lähtemisestä tehtiin aika pikaisesti ja kun koepaikkakin onnistuttiin saamaan ensi yrittämällä, niin taas käytiin kokeilemassa.

Koe alkoi maasto-osuudella, mutta kun koepaikka oli 10 minuutin ajomatkan päässä, niin sai aamulla onneksi nukkua vähän pidempään, tuota univajetta on päässyt taas vähän kertymään. Paikalla oltiin hyvissä ajoin. Jouduttiin kuitenkin vähän odottelemaan, kun tuomarikin oli tainnut kerätä itselleen univajetta ja soittikin koepaikalle nukkuneensa pommiin. Rivakasti kuitenkin herättyään pääsi paikalle ja koe päästiin aloittamaan.

Ensimmäiseksi mentiin henkilöetsintään. Maasto oli vaihteleva, näkyvyyttä ei hirveästi ollut. Polkuja risteli vähän siellä sun täällä. Ulkoilijoitakin jouduttiin aika ajoin ohjaamaan pois hakualueelta. Ensimmäinen lähetys vasemmalle. Koira upposi hyvin metsään. Hetkeen ei kuulunut mitään, joten ohjaaja kutsui jo koiraa takaisin. Eihän se tietenkään tullut vaan vastasi muutamalla haukulla. Ohjaaja oli juuri ehtinyt näyttää tuomarille hyväksyvänsä ilmaisun, kun haukkuun tuli tauko (p*&#le). Siinä sitten käsi pystyssä seistiin keskilinjalla, kun haukku alkoi uudestaan ja jatkui kestävänä siihen asti, että ohjaaja pääsi paikalle. Maalimies oli vanerisessa umpipiilossa (taas uusi umpipiilokokemus koiralle). Brixi pysyi melko korrektisti hallinnassa siihen asti, että maalimies pääsi ulos piilosta. Tältä osin treeni on tuottanut tulosta. Paluu keskilinjallekin onnistui melko hyvin yhtä matkaa. Koira oli intoa täynnä, mutta ohjaaja sai sen pysäytettyä ennen oma-aloitteista siirtymistä radan oikealle puolelle. Lähetys oikealle. Koira eteni n. 10 metriä - kaartoi eteenpäin ja kääntyi keskilinjaa kohti. Koira uudelleen lähetykseen ja sinne upposi ja hävisi näkyvistä. Mitään ei taas kuulunut ja ohjaaja kutsui pari kertaa takaisin, mutta eihän se tule kun on saanut hajun. Haukku alkoi kuulua ja sitten juostiin. Toinen maalimies 100m piikissä. Koira ilmaisi taas korrektisti. Maalimies totesi, että koira lähestyi häntä ystävällisesti. Keskilinjalle palatessa kertoikin sitten saaneensa muutaman suudelman. Tuomari totesi koiralla olevan hyvän työmoottorin ja maalimiesmotivaation. Ilmaisut olivat erinomaiset. Yllättäen hallinnassa taas puutteita (heh-heh). Tulos 160p.

Seuraavaksi mentiin esineruutuun. Ruutuun lähetys vasemmasta reunasta. Koira upposi hyvin ja alkoi välittömästi tekemään töitä. Siirtyi keskemmälle ruutua ja hävisi ohjaajan näkyvistä. Ruudun etureunassa oli tiheä kuusikko, jonka läpi ei nähnyt. Ohjaaja siirtyi keskemmälle ja metsästä alkoi kuulua rytinää. Sieltä koira juoksikin esine suussaan ohjaajan luokse. Nyt varmisteltiin pisteitä niin, että koira luovutti esineen seisten ja se kannatti. Tulos 30p.

Maasto takana ja pisteitä 190/200p - ei mitään paineita tottelevaisuuteen, mikä edelleenkin on meidän heikko lenkki.

Tottisosuudella koira pääsi ensimmäiseksi suorittamaan. Ilmoittautuminen sujui korrektisti - harjoitus kannatti. Mennessä seuraaminen hieman väljää, palatessa tiiviimpää. Ihmisryhmään mennessä koira ilmeisesti vähän häkeltyi kentän päädyssä seisovasta yleisömerestä (seuraaminen tapahtui varsin läheltä) ja jäi yllättäen seisomaan. Lisäkäskyllä tuli mukaan. Ihmisryhmässä tuli ylimääräinen pyörähdys, mistä lisäkäsky. Arvosana taisi kuitenkin olla vielä hyvä. Liikkeestä istumisessa jäi seisomaan - tämä on ollut viimeaikainen ongelma. Maahanmenossa ja luoksetulossa ei mitään ongelmaa. Perusasento jäi hieman vinoksi ja tuomari huomautti ohjaajan silmillä antamasta lisäkäskystä (on taas näitä treeneistä päälle jääneitä tyhmiä tapoja). Tasamaan noudossa koira varasti kapulalle, mistä ohjaaja häkeltyi niin, ettei ymmärtänyt kutsua koiraa takaisin. Luovutus kuitenkin korrekti. Estehypyssä kolme kieltoa, joten liike nollautui. A-esteen ylitti hienosti, mutta palatessa liukui takaisin esteen taakse, mistä  meni vähän lukkoon. Ei ylittänyt estettä toisellakaan käskyllä vaan kiersi esteen ilman kapulaa aivan lytätyn näköisenä. Siinä meni mahdollisuudet tulokseen. Koira kuitenkin kasasi itsensä hienosti ja päästiin tekemään eteenlähetys. Koira eteni 5 metriä ja kääntyi ohjaajan eteen (ei sentään alkanut haukkua). Toinen käsky ja eteni kuin oppikirjassa. Tarvitsi kuitenkin kaksi käskyä maahanmenoon. Loppu sujuikin sitten hienosti. Paikallaoloon siirryttäessä Brixi oli aivan järkyttyneen näköinen: WTF siis en saa palkkaa vaan joudun paikallaoloon! Alistui kuitenkin kohtaloonsa ja paikallaolo oli erinomainen. Pistesaldo oli 54p.

Koulutustunnus jäi siis tänäänkin saamatta. Koira kuitenkin teki tottiksen taas hyvällä moodilla ja kaikenkaikkiaan kokeesta jäi hyvä mieli. Päivä oli pitkä ja kylmä. Tottiskentällä tuuli melkoisesti ja oltiinkin melko väsyneitä kotiin palatessa. Koejärjestelyt oli hyvin tehty - kiitos järjestäjille - mutta kun koe oli yhden tuomarin koe, niin määräänsä enempää kukaan ei pysty tekemään ja päivälle tuli pituutta. Sääolosuhteet ovat nyt sen verran viileät, että tämän vuoden kokeilut on nyt kokeiltu.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti