Kelpiet ja bortsu

Kelpiet ja bortsu
Meidän jengi

lauantai 13. lokakuuta 2018

Terveyskuulumisia ja sydämen särkymisiä

Elokuun puolessa välissä käytiin Keitan kanssa Finnoon Evidensiassa selän magneettikuvauksessa. Keitan selkä on oireillut viime aikoina enemmän ja esim. useamman kilometrin lenkit aiheuttavat koirassa selkeää kipua. Finnoossa Keitan tutki ell Anne Muhle.

Suora lainaus eläinlääkärin tekstistä: "Tehtiin magnettikuvausta ristiselästä: rappeutunut välilevy L7/S1 joka sagitaalileikkeissä pullistuu spinaalikanavaan (muut välilevyt olivat normaalit) transversaali eli poikittaisleikkeissä välilevy pullistuu vetralisesti sekä kaventaa molemmat hermojuurikanavat, mahdollisesti enemmän vasen puoli, vasen hermojuuri on paksuuntunut. Cauda equina dorsaaali puolella rasva näkysissä spinaalikanavassa, lievä cauda equina kompressio, ristiluunkatto kaventaa spinaalikanava dorsaali puoleta."
Diagnoosit: Cauda equina, välilevyprotruusio L7-S1 ventral vasen sekä molemmat hermojuurikanavat kaventuneet, vasen hermojuuri tulehdus.

Tuo oli aika pysäyttävä diagnoosi. Keitasta on kuitenkin huomannut selkeitä merkkejä siitä, ettei kaikki ole kunnossa. Suunnitelmana on konservatiivinen hoito.




Syyskuun alussa Lysti alkoi taas ripuloida ja oksentaa, joten tiemme vei eläinlääkäriin. Tuolloin Lystiltä kontrolloitiin TLI, folaatti ja B12. Näistä TLI oli koholla, muut normaalit. Eläinlääkärin mukaan se ei kuitenkaan ole juurisyy Lystin oireilulle. Kotiuduttiin sitten kaoliini-pektiini -valmisteen tuella. Hetken menikin paremmin, kunnes pari viikkoa myöhemmin Lysti alkoi sunnuntai-iltana ripuloimaan ja oksentamaan niin rajusti, että meille tuli lähtö Tammiston päivystykseen. Siellä pieni kelpie päätyi tippapiuhan jatkoksi, jotta alkaneet shokkioireet saatiin taltutettua. Kotiuduttiin sieltä sitten aamuyön pimeinä tunteina (taas) antibioottikuurin kanssa ja lompakko melkoisen paljon kevyempänä (eläköön päivystysmaksut!). Lystille aloitettiin hypoallergenic-ruoka, jotta voitaisiin poissulkea allergisoivia tekijöitä.



Lystillä oli mahan ja ohutsuolen tähystys lokakuun alussa Finnoon Evidensiassa. Tuolloin Lystiltä kontrolloitiin kortisoliarvot Addisonin taudin poissulkemiseksi. Ne olivat onneksi normaalit. Tähystyksessä ei silmämääräisesti näkynyt mitään, mutta varmuuden vuoksi otettiin koepalat. Patologin vastaukset tulivat viikossa. Lystiltä löytyi näytteistä erilaisia tulehdussoluja, mahanportin alueella oli pientä sidekudostumaa ja suolistossa oli lievää turvotusta. Tarkoituksena on jatkaa allergiaruualla ja mikäli se ei yksin riitä, voidaan tulehdusta yrittää hoitaa kortisonikuurilla. Diagnoosina: Lievä lymfo-plasmasytäärinen ja eosinofiilinen enteriitti.

Tällä hetkellä molemmat koirat voivat kohtuullisesti. Keitalla selkä selvästi ajoittain vaivaa. Paljolti on menty Keitan ehdoilla ja esim. pitkiä lenkkejä ei sen kanssa olla enää tehty. Pääasiassa saa liikkua ihan omaan tahtiinsa ja sen verran kuin haluaa. Lystillä on maha pysynyt toistaiseksi kunnossa, mutta välissä poisjäänyt tuhoaminen on näyttänyt tekevän paluuta. Se on vaikuttanut olevan yhteydessä mahan kuntoon, mutta tiedä sitten näistä.


Viime viikolla jätimme hyvästit lauman pikku-mustalle prinsessalle. Pikku hiljaa viimeisen puolen vuoden aikana Binka alkoi hiljalleen hiipua. Pari viikkoa sitten Binka alkoi juoda runsaasti ja jonkin ajan kuluttua alkoi myös tulla vuotovahinkoja lattialle. Eläinlääkärissä todettiin pissatulehdus - ehdittiin jo huokaista helpotuksesta, kyseessä on kuitenkin hoidettava vaiva. Otettiin samalla myös laajasti verikokeita. Antibioottien kera kotiuduttiin odottamaan verikoevastauksia. Samantien törmättiin uuteen ongelmaan: Binka ei enää syönyt, joten lääkkeitäkään ei saada menemään. Torstaina Binka ei enää halunnut lähteä aamulla ulos. Päädyin ottamaan sen mukaan töihin - onneksi työkaverit ovat ymmärtäväisiä. Aamupäivällä eläinlääkäri soittikin hätääntyneenä: munuaisarvot aivan pielessä. Koira oli jo tosi väsynyt. Vaihtoehdot alkoivat olla vähissä: yksin hotelli Tammistoon iv-antibiooteille - hoidon vaste vähintäänkin epäselvä - tai päästetään Binka taivaallisille tottiskentille kiertämään piiloja. Päätös oli helppo, vaikka luopuminen oli vaikeaa. Työt jäivät siltä päivältä kesken, mutta onni on esimies, jolla on sydän paikallaan. Binka ei enää työpäivän jälkeen palannut kotiin. Vielä viimeinen kielen lipaisu kertoi minulle vastaanotolla, että päätös oli oikea. Binka nukkui rauhallisesti pois. 

Viimeisellä yhteisellä matkalla.
Kiitos yhteisistä vuosista. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti