Kelpiet ja bortsu

Kelpiet ja bortsu
Meidän jengi

sunnuntai 14. toukokuuta 2017

Talviterässä

Eilen käytiin Brixin kanssa hakukokeessa. Meille tärkeiden asioiden treenaaminen oli jäänyt ennen koetta hävyttömän vähälle sään vaihteluiden takia, mutta päätettiin kuitenkin koekausi korkata. Koe oli Nurmijärvellä, joten matkantekoonkaan ei kulunut kohtuuttomasti aikaa. Koejärjestelyt olivat hyvät ja kun paikalla oli vielä kaksi tuomaria, niin päivä eteni vauhdikkaasti.

Brixi oli ainoa alokasluokan koira, joten tottiksessa meillä oli parina avoimen luokan koira. Brixi suoritti ensimmäisenä ja jo kentälle menossa oli vaikeutta, kun pienellä koiralla oli tosi kiire. Onnistuttiin kuitenkin tekemään ilmottautuminen ja päästiin suorittamaan. Seuraaminen oli ajoittain väljää ja kontakti tipahteli - ylimääräisiä käskyjä ei kuitenkaan tarvinnut käyttää. Ihmisryhmästä selvittiin ilman että pieni koira olisi hullaantunut riehumaan. Muistaakseni meni tyydyttäväksi. Liikkeestä istuminen oli erinomainen. Liikkeestä maahanmeno ja luoksetulo taisi mennä puutteelliseksi/tyydyttäväksi. Luoksetulo tapahtui Brixin vauhdilla ja sivulle tulemista piti vähän avittaa. Tasamaan nouto meni kohtalaisesti, vauhtia Brixillä ei noudoissa kauheasti ole ollut. Pään kääntö sivulle kapulaa luovutettaessa, mutta irroitti käskystä. Perusasento jäi vinoksi, kuten kautta koko kokeen. Hyppyesteellä kolme kieltoa ja se meni siinä. Sama tapahtui A-esteellä, joten oli jo tiedossa, että tulos jää saamatta. Eteenmeno olikin sitten loistava ja arvosanaksi tuli erinomainen. Paikallaolossa ei ollut huomautettavaa. Perusasentoon nousemisessa taisi tarvita kaksi käskyä. Kokonaispisteitä saatiin kasaan 58p.

Vauhdilla päästiin esineruutuun heti tottisosuuden jälkeen. Ruutu oli heinäpellolla. Hetki meni miettiessä mihin koiran lähettäisi. Säädetyn ajan puitteissa koira ehti käydä ruudussa p...lla, kuopia maata yltäkylläisesti sen jälkeen sekä hakea ja luovuttaa esineen - minkä kyllä pudotti jalan viereen. Pisteitä moisellä törkyesityksellä sai 27p. Tuomari totesikin, että koira tekee töitä omalla tavallaan koko ajan, mutta työtehtävistä voidaan olla eri mieltä. Yhtään lisäkäskyä ei koko toimintaan tarvittu.

Ennen henkilöetsintäosuutta oli sitten pidempi tauko, minkä aikana käytiin varmistelemassa niitä tarpeiden tekemisiä parikin kertaa.

Brixi oli vähän turhan innoissaan metsään mentäessä, mikä sitten näkyi suorituksessa. Ensimmäinen lähetys vasempaan etukulmaan. Koira eteni ensin polkua pitkin, mutta polun kääntyessä jatkoi matkaa etukulmaan - loistavaa!! Palatessa pysähtyi puoliväliin ja sieltä alkoi kuulua kimeää vingahtelua ja yksittäistä haukahtelua. Tuli mieleen, että siellä on umpipiilo ja koira on nyt vähän epävarma, joten jäin odottelemaan haukun vahvistamista. . . sitä ei sitten tullut. Koira tuli keskilinjalle, mistä uusi lähetys samaan paikkaan (ohjaaja oli aivan varma, että siellä se ukko on). Koira eteni puoleenväliin radan syvyyttä ja kääntyi etenemään rataa eteenpäin. *WTF* Ei kun kutsumaan koiraa takaisin: Kutsu - ei tule. Kutsu - ei tule. Kutsu - ei *prkle* koiraa näy missään. Siinä vaiheessa ilmoitin tuomarille, että keskeytän kokeen. Tuomari totesi, että nyt pitäisi koira saada jotenkin hallintaan. Juuri, kun olin vastannut, että se tulee kun on nostanut sieltä takakulmasta sen maalimiehen, alkoi metsästä (takakulmasta) kuulua haukku. Sovittiin, että maalimies tuo koiran pois, mutta ei se koiran vauhdissa pysynyt. Sieltä Brixi jo juoksi radan oikealla puolella ylen onnellisena siitä, että on niin taitava löytämään metsässä olevia ukkoja - molemmat viimeiset maalimiehet olivat takakulmissa. Henkilöetsinnän pisteet jäivät siis saamatta.

Ensimmäisessä ilmaisupaikassa oli ollut risukasassa ukko, joka kertoi, että koira oli käynyt antamassa tuhat suudelmaa ja aloitti haukun. . . . joka ei siis todellakaan ollut mikään haukkuilmaisu. Lähinnä muistutti jotakin onnellisen koiran kimitystä ja vingahtelua.

Kokeen jälkeen mentiin vielä metsälenkille tuulettamaan ohjaajan päätä. . . .

Paikallaanoloharjoitusta

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti